Naroči svojo skodelico

Podrobnejša navodila za uporabo

 

Hvala, ker ste se odločili, da boste pričeli z uporabo menstrualne skodelice Mooncup. Menstrualna skodelica Mooncup je izdelana za večkratno uporabo, narejena iz čistega medicinskega silikona. Oblikovana je tako, da se jo prepogne in vstavi v nožnico, kjer zbira in zadržuje kri, med vašo menstruacijo. Ko jo vstavite, se razpre in namesti nižje kot tampon. Menstrualna skodelica Mooncup se drži na svojem mestu, s pomočjo vaginalnih mišic. Menstrualna skodelica Mooncup naj bi se praznila, sprala in ponovno vstavila vsakih 4 do 8 ur. Lahko jo varno uporabljate med spanjem, plavanjem, potovanjem in vadbo.

Z malo vaje se boste hitro naučila, kako vstaviti in izvleči menstrualno skodelico Mooncup. Z vsako naslednjo vstavitvijo, vam bo vedno lažje in vedno bolj boste spoznala področje svoje nožnice. Najbolj primeren čas za vajo vstavljanja je zadnja dva dneva vaše menstruacije. Namenite si čim več časa in ne pozabite biti sproščena!

Menstrualna skodelica Mooncup je primerna od dneva prve menstruacije naprej, vendar si je vredno zapomniti, da mlajše ženske in ženske še z deviško kožico, imajo lahko težave z vstavitvijo, zato se jim priporoča, da pri vstavitvi uporabijo mazivo na osnovi vode in se o tem posvetujejo s svojimi starši oz. skrbniki.

Na tisoče žensk, ki dandanes zelo zadovoljno uporabljajo menstrualno skodelico Mooncup, so nekoč začele kot začetnice. Če vas karkoli zanima v zvezi z menstrualno skodelico Mooncup, nas kontaktirajte preko info@brezskrbna.si .

 

Prosimo, podpirajte nas, naše okolje in drugačno misleče ženske s tem, da širite, kot uporabnice menstrualne skodelice Mooncup, dobro besedo o nas in tem čudovitem izdelku tudi naprej…

 

VEČ ŽENSK, KI UPORABLJA MENSTRUALNO SKODELICO MOONCUP, MANJ TAMPONOV V MORJU!

HVALA!!!

 

Preberi več:

MOONCUP navodila 1

MOONCUP navodila 2

 

 

KAKO VSTAVITE MENSTRUALNO SKODELICO MOONCUP:

– Pred prvo uporabo, menstrualno skodelico Mooncup dobro očistite!

– Umijte si roke z vročo vodo in milom in jih temeljito sperite s čisto vodo!

– Izberite udoben položaj v sede, v stoje, v počepu ali na kolenih.

– Lažje je, če si menstrualno skodelico Mooncup vstavite mokro.

– IZBERITE PREPOGIB, KI VAM NAJBOLJ USTREZA.

 

MENSTRUALNA SKODELICA JE OBLIKOVANA Z NAMENOM, DA SE JO NOSI NIŽJE, KJER JE VAM ŠE UDOBNO, KER JE DOLŽINA NOŽNICE OD ŽENSKE DO ŽENSKE RAZLIČNA.

Ko skodelico prepognete, jo z eno roko, s palcem in enim prstom močno držite, čim bolj pri konici skodelice, prepognjeno skupaj, z drugo roko, pa pri sramnih ustnicah poiščete vhod v nožnico in menstrualno skodelico Mooncup vstavite v nožnico, s prepognjenim obročkom skodelice navzgor, proti vhodu nožnice. Pri vstavitvi jo nekoliko nagnite, pod kotom se lažje vstavlja.

 

KAKO IZVLEČETE MENSTRUALNO SKODELICO MOONCUP:

– V počepu, dolžino nožnice nekoliko skrajšate, zato v tem položaju, menstrualno skodelico izvlečete lažje.

– Menstrualno skodelico Mooncup, izpraznite na vsakih 4 do 8 ur, odvisno od jakosti menstruacije.

– Umijte si roke z vročo vodo in milom in jih temeljito sperite s čisto vodo!

– Pri izvleku skodelice, morate najprej sprostiti vakuum (tesnenje)!

– Za izvlek se usedite na straniščno školjko ali pa počepnite.

– Nežno stisnite konico menstrualne skodelice Mooncup, da vakuum popusti.

– Vstavite prst v nožnico, med skodelico in steno nožnice, da sprostite tesnenje.

 

Če konice menstrualne skodelice ne morete doseči, nežno povlecite za pecelj skodelice ali pa s pomočjo vaginalnih mišic, potisnite skodelico navzdol, da lahko dosežete, konico menstrualne skodelice. Kako si pomagati z vaginalnimi mišicami glej odstavek odpravljanje težav.

Lahko boste tudi slišale, ko bo vakuum popustil in menstrualna skodelica bi morala nato zlahka ven iz nožnice.

Ko je konica menstrualne skodelice že skoraj zunaj, rahlo nagnite skodelico v stran, da izvlečete polovico roba skodelice, nato jo rahlo nagnite še na drugo stran in menstrualna skodelica Mooncup je zunaj. Na ta način, boste skodelico obdržali v pokončnem položaju in s tem tudi njeno vsebino.

Izpraznite vsebino menstrualne skodelice Mooncup, jo sperite in ponovno vstavite.

 

KAKO SKRAJŠATI PECELJ ALI STEBLO:

Noben delček peclja, ne sme gledati ven iz vaše nožnice. Ker so dolžine nožnic od ženske do ženske različne, je pecelj izdelan tako, da ga lahko poljubno skrajšate, da vas med nošenjem menstrualne skodelice Mooncup, ne moti. Ne pozabite, menstrualna skodelica Mooncup je izdelana, da se nosi čim nižje v nožnici, kot to dopušča vašemu udobnemu občutku, ter seveda, da še vedno ne gleda ven iz vaše nožnice.

Nekatere ženske morajo pecelj popolnoma odstraniti, vendar pomembno je predno krajšate pecelj, da vadite izvlek menstrualne skodelice Mooncup, brez pomoči peclja. Torej vadite izvlek skodelice tako, da jo poizkusite izvleči za konico menstrualne skodelice. Glej odstavek kako izvleči menstrualno skodelico Mooncup.

 

Če ugotovite, da med hojo ali med sedenjem, moteče oziroma neudobno čutite skodelico čisto na vhodu nožnice, potem morate zagotovo nekoliko skrajšati pecelj.

Pomembno je da ustrezni prilagoditvi peclja na skodelici namenite dovolj časa, saj v nasprotnem primeru, vam neustrezna dolžina peclja, lahko med uporabo vname nožnico. Če pecelj gleda ven iz nožnice ga je potrebno skrajšati.

Izvlecite Mooncup menstrualno skodelico, vzemite čiste škarje ali čisto ščipalko za nohte, ter skrajšajte pecelj.

Najprej pecelj skrajšate za malo in preizkusite skodelico v nožnici, če vam je ta dolžina peclja udobna. Po potrebi pecelj še nekoliko skrajšate za boljše udobje.

 

ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE MENSTRUALNE SKODELICE MOONCUP:

– S primernim vzdrževanjem, čiščenjem in hranjenjem, vam bo menstrualna skodelica Mooncup lahko služila leta.

– Zelo pomembno je, da menstrualno skodelico Mooncup vzdržujete čisto. Redno jo čistite z blagim, intimnim milom LadyGel in vročo vodo ter po čiščenju se dobro prepričajte, da ste odstranili vse ostanke mila, ki vam v nasprotnem primeru, lahko iritira kožo nožnice. Uporabite mehko krtačko, da očistite tudi grebene skodelice. Če je potrebno, da skodelico Mooncup očistite res temeljito, jo obrnite navzven.

– Majhne luknjice pod obročkom, so v pomoč, da lažje popusti tesnenje med steno nožnice in obročkom menstrualne skodelice Mooncup, ko jo želite izvleči. Zato zagotovite, da so vedno tudi čiste.

– Če ste na javnem stranišču, s seboj vzemite majhno plastenko vode ali brezalkoholne, čistilne robčke LadyWipe, da po praznenju skodelico Mooncup lahko sperete ali pa jo le izpraznite in ponovno vstavite. Takoj v naslednji najbolj primerni priložnosti, pa zagotovite, da menstrualno skodelico Mooncup tudi bolj temeljito očistite. Kadar potujete je potrebno menstrualno skodelico Mooncup čistiti le s pitno vodo.

– Čez čas bo skodelica postala drugačne barve, vendar to ne bo vplivalo na njeno efektivnost. Drugačno barvo se lahko odstrani, če se skodelico pomoči v sredstvo za sterilizacijo MILTON dezinfekcijske tablete.

– Če opazite kakršnekoli solzice, razcepe ali druge spremembe v materialu skodelice, vam priporočamo, da jo zamenjate.

 

OBČASNO SI BOSTE MENSTRUALNO SKODELICO MOONCUP, VERJETNO ZAŽELELI OČISTITI BOLJ TEMELJITO,

izberite eno od naslednjih metod:

Potopite jo v posodo z vodo in jo vrite 5-7 minut. Pozor, ne vrite jo do suhega!

V mali posodici, skodelico pomočite v sredstvo za sterilizacijo MILTON dezinfekcijske tablete, ki ga pripravite v razmerju kot to določajo proizvajalčeva navodila za uporabo. Menstrualno skodelico Mooncup pomočite le za minimalen čas sterilizacije, to je običajno 7-10 minut.

 

Ne uporabljajte naslednjih sredstev, katera vam lahko dražijo kožo nožnice:

– Snovi na osnovi bencina, kot je to Vazelin

– Eterična olja, kot je olje iz čajevca.

– Agresivna čistila.

– Močna ali dišeča mila.

– Pomivalni stroj.

Shranjevanje menstrualne skodelice Mooncup. Temeljito posušite skodelico in jo pospravite v bombažno vrečko, ki vam je bila priložena, ob nakupu menstrualne skodelice Mooncup. Skodelice ne hraniti v plastični vrečki ali v zatesnjeni posodi.

 

TEŽAVE Z UHAJANJEM:

– Pozicija: Najbolj pogost razlog za uhajanje je, previsoko nameščena menstrualna skodelica, kot bi nizko morala biti. Glej odstavek kako vstaviti menstrualno skodelico Mooncup.

– Pecelj: Preverite, da vam dolžina peclja ustreza, v nasprotnem primeru, ga ustrezno skrajšajte. Glej odstavek kako skrajšati pecelj menstrualne skodelice.

– Vakuum: Zagotovite, da se je med steno nožnice in obročkom menstrualne skodelice ustvaril vakuum, tako da:

– S prstom zakrožite okoli roba skodelice in se prepričate, da se je popolnoma odprla.

– Stisnete konico (ne pecelj) skodelice in jo zavrtite.

– Z mišicami nožnice, stisnete menstrualno skodelico Mooncup.

– Luknjice pod obročkom: Preverite, če so majhne luknjice pod obročkom skodelice čiste, saj le te pripomorejo k nastanku vakuuma med steno nožnice ter obročkom menstrualne skodelice Mooncup, ter preprečujejo uhajanje.

– Velikost skodelice Mooncup: Če imate velikost B in vam uhaja ter se ves čas premika, potem potrebujete velikost A. Če imate velikost A in vam uhaja, potem si s talnimi vajami medenične mišice okrepite, kar vam lahko reši težave z uhajanjem, ker močnejše nožnične mišice, držijo skodelico na svojem mestu.

– Lahko, da ob res močnih menstruacijah ugotovite, da potrebujete vložek za večkratno uporabo, v kombinaciji z menstrualno skodelico, kar pa je še vedno bolj zdrava, cenejša in okolju prijaznejša izbira.

 

TEŽAVE PRI IZVLEKU

Sproščenost je rešitev za težave pri odstranjevanju menstrualne skodelice. Če imate težave pri odstranitvi skodelice Mooncup je zelo pomembno, da niste napeti, saj vam napetost, situacijo, lahko samo še poslabša.

Odprtina v maternico je zelo majhna, zato je bojazen, da bi se vam menstrualna skodelica, izgubila v notranjost telesa, povsem odveč.

Ključnega pomena je, da ste povsem sproščeni, zato si vzemite čas za sprostitev in ponovno preberite odstavek, kako odstraniti menstrualno skodelico Mooncup. Veliko lažje je skodelico izvleči in vstaviti, če ste v čepečem položaju.

Če skodelice ne dosežete, boste s pomočjo nožničnih mišic, skodelico potisnili navzdol, bolj proti vhodu nožnice. To storite počasi, z nežnimi potiski, eden za drugim navzdol ( bolje kot en močan potisk). Po vsakem manjšem potisku, boste imele občutek, kot da se skodelica zopet pomakne nazaj navzgor, a le tako naprej, po 5-8 nežnem potisku, se bo menstrualna skodelica pomaknila nižje, kjer jo boste zopet lahko dosegle.

 

OPOZORILA

– Mooncup menstrualna skodelica vas ne bo ščitila pred zanositvijo.

– Mooncup vas ne bo ščitila pred spolno prenosljivimi bolezni.

– Če boste čutile bolečino ali vas bo peklo in dražilo kožo, boste imele vnetje ali boste imele čuden občutek med uriniranjem v genitalijah, potem odstranite menstrualno skodelico Mooncup in obiščite zdravnika.

– Med uriniranjem skodelice ni potrebno odstraniti, kot tudi ne med veliko potrebo. Morate jo odstraniti pred spolnim občevanjem.

– Ne priporočamo, da si menstrualno skodelico delite z drugo žensko.

– Če imate ali le sumite, da imate kakršenkoli ginekološki problem, se pred uporabo skodelice Mooncup, posvetujte z zdravnikom.

– V nekaterih primerih se lahko zgodi, da se kontracepcija, kot je mirena, v kombinaciji z menstrualno skodelico, lahko premakne. Če imate tako kombinacijo in čutite bolečino ali pa čutite, da se vam je mirena premaknila, pojdite k zdravniku, da vas strokovno pregleda. V bodoče za zaščito uporabljajte kondom.

– TŠS Toksični Šok Sindrom. Je bolezen, lahko z resnimi posledicami tudi s smrtjo. Povzroča ga bakterija stafilokokus aureus, ki pa se lahko razvije pri visoko vpijajočih tamponih. Simptomi podobni trebušni gripi, kot so: nenadna visoka vročina, bruhanje, driska, slabost, omedlevica in izpuščaji, kot pri od sonca opekli koži, med menstruacijo ali nekaj dni po njej. Če se vam med uporabo skodelice Mooncup, pojavijo takšni simptomi, jo odstranite in pojdite k zdravniku. Menstrualne skodelice Mooncup ne uporabljajte, če ste kadarkoli prej imele TŠS!