Naroči svojo skodelico

Kaj je beli tok?

Izcedek iz nožnice je pogosta nadloga deklet in odraslih žensk. Zdrava sluznica proizvaja določeno količino sluzi – pri nekaterih ženskah več, pri drugih manj. Tudi pri isti ženski izločanje ni vedno enako močno. Pri tem sodelujejo različni dejavniki, od naravnih telesnih sprememb v menstruacijskem ciklusu do zunanjih okoliščin.

Suhost nožnice, srbenje, vnetje in neprijeten vonj so le nekatere intimne težave, o katerih ženske nerade govorimo. Intimni del telesa je najbolj občutljiv predel, zato potrebuje posebno nego in pozornost, ter potrebna je zdrava in pravilna uporaba izdelkov za intimno nego.

Izcedek torej še ne pomeni bolezni, je pa nadloga, zlasti če je obilen. V ta namen je odlična rešitev menstrualna skodelica Mooncup, saj beli tok tako kot menstrualno kri zbira in zadržuje v menstrualni skodelici (do 8 ur), katerega enostavno izprazniš v straniščno školjko. V primeru, da se obarva, spremeni vonj, gostoto ali količino izcedka ter povzroča srbež in pekoč občutek pri uriniranju ali med spolnimi odnosi, je v takem primeru potreben obisk pri zdravniku.

 

Glede na vakumsko naleganje oziroma tesnenje ter nizke lege menstrualne skodelice Mooncup je z uporabo le-te v primeru kopanja v banji ali bazenu možnost okužbe zelo majhna.

 

KAJ JE NORMALEN IZCEDEK PRI BELEM TOKU?

Vsaka ženska, zlasti v obdobju med puberteto in menopavzo, ima nekaj izcedka iz nožnice. To je povsem normalno fiziološko dogajanje, saj beli tok uravnava kislo – bazično ravnovesje in ščiti telo pred infekcijami. Takšen normalen izcedek je prosojen ali belkast, na zraku pa lahko porumeni. Pozorne postanite le, če je izcedka več kot normalno ali je drugačne barve in vonja.

 

Vaginalne okužbe lahko privedejo do prezgodnjega poroda in nizko porodno težo novorojenčkov. Po porodu lahko pride tudi do vnetja maternice in jih je zato potrebno jemati resno. Tudi in še posebej ob koncu nosečnosti so vaginalne okužbe nevarne za otroka, ker so mikrobi lahko v porodnem kanalu. Zato v teh primerih nikar ne oklevajte in čim preje obiščite svojega ginekologa.

KAJ VPLIVA NA KOLIČINO IN LASTNOSTI IZCEDKA?

Na količino in lastnosti izcedka vpliva več dejavnikov: menstruacijski ciklus, stres, nosečnost, spolna vzburjenost in jemanje nekaterih zdravil, skupaj s hormonsko kontracepcijo. Največ sluzi je sredi menstruacijskega ciklusa, v času ovulacije. Številne ženske opažajo večje izločanje sluzi tudi tik pred menstruacijo in med nosečnostjo vse to zaradi vpliva hormonov. Tudi kislost nožnice niha. Najmanjša je tik pred menstruacijo in med njo, zmanjša se tudi med nosečnostjo, zato je takrat možnost okužbe večja. Uporaba menstrualne skodelice je idealna, ker med zbiranjem izcedka ali menstrualne krvi ne vpliva na nihanje kislosti nožnice in zmanjšuje možnost okužbe.

KAJ POVZROČA VNETJE IN KAKO PREPREČITI VAGINALNO GLIVIČNO OKUŽBO?

– Kemično prepojeni, odišavljeni higienski vložki: Sodobni vložki so zelo vpojni, čeprav so tanki. Prepojeni so s posebnimi kemičnimi snovmi, ki pri občutljivih ženskah lahko povzročijo kemično draženje in vnetje. To zlasti velja za mini vložke, ki jih ženske uporabljamo vsakodnevno. V takem primeru je primernejše uporabiti menstrualno skodelico Mooncup. Skodelica omogoča, da zunanje spolovilo ni izpostavljeno kemičnim in mehanskim dražljajem, ker menstrualno kri zbere že v nožnici. Če menstrualno skodelico menjavate na 8 ur in pri tem skrbite za higieno (umivanje rok in spolovila), z njo ne morete povzročiti vnetja. Če že imate vnetje nožnice, med menstruacijo raje uporabite bombažne vložke.

 

– Klorirana voda v bazenih: Ker bazen uporablja veliko ljudi, se lahko pri kopanju v bazenu okužite s klicami in glivicami. Vodi dodajajo klor, ki jo sicer razkužuje, hkrati pa draži in suši občutljivo sluznico. Zato ženskam, ki imajo pogosto vnetje nožnice, se ne priporoča obiskovanje bazenov. Med menstruacijo je kanalček materničnega vratu odprt, zato je takrat nevarnost, da se okužite, še večja. Škodljive klice lahko prodrejo globlje v rodila in tam povzročijo vnetje. Glede na vakumsko naleganje oz tesnenje ter nizke lege menstrualne skodelice Mooncup je z uporabo le-te v primeru kopanja v bazenu ali morju možnost okužbe zelo majhna.

 

– Neprimerno spodnje perilo: Glivice se rade zadržujejo v toplem in vlažnem okolju, ker sintetične tkanine ne vpijajo tekočine in večinoma ne prevajajo toplote, je koža pod njimi ves čas vlažna in pregreta in zato so idealni pogoji, da se ustvarjajo ugodne razmere za razraščanje klic, ki pa dodatno prispevajo k vnetju. Perilo naj bo iz naravnih vlaken, mehko, vpojno in udobno. Zato ne nosite tesno oprijetih hlač, vlažnih kopalk in sintetičnega perila, ki ne prepušča zraka.

 

– Draženje: Tudi normalen beli tok lahko povzroči draženje in vnetje sluznice, zlasti če ga spremljajo mehanski ali kemični dražljaji. Sintetične tkanine, ki zadržujejo v vlago in toploto, ter mehansko drgnjenje, do katerega pride zaradi neustreznih krojev in grobih šivov.

 

– Suhost nožnice: Suha nožnica ni zaščitena pred mikro organizmi, najpogosteje se to zgodi v času menopavze, lahko tudi v času nosečnosti, ko dojite, ste pod stresom in uživate nekatera zdravila, lahko tudi zaradi kontracepcijskih tablet in pri fizičnih obremenitvah. Lahko se pojavlja v blažji obliki ali zelo močni. Pri spolnem odnosu povzroči občutke vnetja in srbenja ter celo krvavitve in bolečine. Te težave najlažje odpravite s pomočjo vlažilnih gelov, izdelanih na vodni osnovi in pH uravnoteženih osebnih vlažilnih gelov.

 

– Neustrezna sredstva za intimno higieno: ne pretiravajte s prhanjem in uporabo penečih kopeli, parfumiranih mil, dezodorantov, olj in razkužil, ki dražijo kožo in sluznico. Za intimno nego uporabljajte mila s kislim pH (3.5–4.5), ki ohranjajo naravno kislost nožnice.
– Nepravilna smer brisanja po odvajanju blata, zato okužbe pogosto izvirajo iz črevesa, zato se brišite od spredaj proti zadnjični odprtini.
– Uporaba pralnih praškov in mehčalcev, ki pri občutljivih ženskah lahko povzročijo kemično draženje in vnetje.

 

 

 

Maja