Naroči svojo skodelico

Odgovori
na pogosta
vprašanja

Predvsem je najbolj pomembno, da si sproščena zaradi napetosti mišic, ker napete mišice otežujejo vstavitev menstrualne skodelice. Za lažjo vstavitev menstrualne skodelice, si lahko pomagaš z vlažilno kremo ali pa jo le zmočiš z vodo. Ker lahko menstrualno skodelico vstaviš kadarkoli v mesecu, lahko vadiš z vstavljanjem tudi pred začetkom menstruacije. Z vajo ti bo vedno lažje. S pravilno namestitvijo menstrualne skodelice, jo med samim nošenjem ne boš več čutila in zagotovo boš navdušena nad njeno enostavno uporabo.

 

Podrobna navodila za namestitev menstrualne skodelice najdeš tukaj.

Pogost razlog za puščanje je neustrezna namestitev menstrualne skodelice Mooncup in to je previsoko v nožnici. Menstrualno skodelico je potrebno namestiti nižje od tamponov, to je na začetku nožnice, vendar pecelj ne sme gledati iz nje. Po potrebi pecelj skrajšaš na želeno dolžino. Pravo pozicijo namestitve menstrualne skodelice lahko osvojiš že pri prvi uporabi, lahko pa traja tudi do tri menstrualne cikluse, v pomoč lahko za začetek uporabiš tudi tanek bombažni vložek. Čim več strpnosti in menstrualna skodelica bo zagotovo služila svojemu namenu. Drug vzrok puščanja je lahko slab vakum med steno nožnice in menstrualne skodelice. Če menstrualno skodelico zavrtiš, s tem izboljšaš namestitev ter vakum. Menstrualno skodelico lahko nežno povlečeš navzdol in navzgor, da se menstrualna skodelica v celoti razpre in dobro namesti. S časoma se lahko puščanje pojavi tudi zato, ker se drobne luknjice pod robom menstrualne skodelice zamašijo. Očistiš jih lahko s sterilizacijo. Možnost puščanja pa je lahko tudi napačna izbira velikosti menstrualne skodelice.

Sodobni vložki so zelo vpojni, čeprav so tanki. Prepojeni so s posebnimi kemičnimi snovmi, ki pri občutljivih ženskah lahko povzročijo kemično draženje in vnetje. To zlasti velja za mini vložke, ki jih ženske uporabljajo vsak dan. V takem primeru je za zbiranje belega toka, primernejše uporabiti menstrualno skodelico Mooncup, ki jo uporabiš na enak način kot jo v primeru menstruacije.

Ravno nasprotno, z uporabo menstrualne skodelice Mooncup, ker ne vsebuje lateksa, preprečiš nastanek glivic. Pred uporabo pa je seveda potrebno poskrbeti za čistost rok ter v nadaljevanju vzdrževati menstrualno skodelico čisto oziroma sterilizirano.

Ker je ženski spolni organ najbolj občutljiv del telesa na toksične substance, so barvne menstrualne skodelice zaradi samega umetnega barvila škodljive zdravju in okolju. V telo jih absorbira hitreje kot katerikoli drug del telesa. Barvne menstrualne skodelice torej izdelujejo predvsem zaradi privlačnejšega izgleda do potrošnika in s tem k hitrejšemu nakupu menstrualne skodelice. Če za trenutek stopimo ven iz tega marketinškega vrtinca oziroma hipnoze in ostanemo pri načelu manj je več, so apetiti po estetskem videzu predvsem odveč in je potem takem tudi brezbarvna menstrualna skodelica “lepa” čemur je namenjena.

Toksični šok sindrom lahko prizadene tako ženske kot tudi moške. Večina ljudi je imuna na tovrstno bakterijo, vendar pa se ne ve kdo je imun in kdo ni, zato bojazen ni odveč. Gre za nevarno bakterijo, ki se lahko tvori ravno pri tamponih z visoko vpojnostjo, kateri so predolgo časa v nožnici. Toksini bakterije staphylococcus aureus, povzročijo bolezen, ki se lahko le v redkih primerih konča tudi s smrtjo. Ženske, ki imajo toksičen šok sindrom, torej katere niso imune, ne bi smele uporabljati nobene tovrstne menstrualne zaščite, ki se vstavlja v nožnico, kar velja tudi za menstrualno skodelico Mooncup.
Simptomi toksičnega šoka so: visoka vročina, bruhanje, driska, izpuščaji, ki so podobni sončnim opeklinam in celo nezavest. Pojavijo se med menstruacijo ali po menstruaciji.

Velikost menstrualne skodelice ni odvisna od jakosti menstruacije. Velikost A, katero uporablja večina žensk, izbereš, če imaš 30 let ali več, oziroma si že rodila (t.i. vaginalni porod). Velikost B, ki je manjša, izbereš, če imaš maj kot 30 let, oziroma še nisi rodila ali pa si rodila s carskim rezom.

Dimenzije velikosti A so: premer 46mm in dolžina 50mm in velikosti B so: premer 43mm in dolžina 50mm. Obe velikosti imata enako dolg pecelj 21mm, ki pa ga lahko poljubno skrajšaš na želeno dolžino. Pecelj je namenjen lažjemu izvleku menstrualne skodelice Mooncup iz nožnice.

Ali si že rodila? Imaš manj kot 30 let? Imaš 30 let in več?
Ne B A
Da, imela sem vaginalni porod A A
Da, imela sem carski rez B A

Vlažilcev na osnovi olja ne priporočamo za uporabo, ker lahko vplivajo na kakovost materiala menstrualne skodelice. Priporočamo uporabo vlažilnih gelov izdelanih na vodni osnovi in pH uravnoteženih osebnih vlažilnih gelov.

Menstrualna skodelica Mooncup lahko zadrži do 30 ml tekočine, oziroma tri krat več kot tampon ali vložek. Zato je menstrualna skodelica primerna zate, kljub močnim menstruacijam. V izjemnem primeru, če ugotoviš, da krvaviš močneje kolikor lahko menstrualna skodelica zadrži tvoje menstrualne krvi, obišči svojega ginekologa.

V primeru obrnjenega položaja telesa ali prevračanja, menstrualna skodelica v nobenem primeru ne povzroča tveganja. Vendar pa ti odsvetujemo zadrževanje v obrnjenem položaju dlje časa. Odloči pa se sama za tovrstne aktivnosti glede na svoje počutje. Torej menstrualno skodelico lahko uporabljaš pri vseh športih kot tudi med spanjem.

Pri odstranjevanju menstrualne skodelice, ti najverjetneje povzroča težave vakum, ki ga zmanjšaš tako, da s prstom zakrožiš po stiku med steno nožnice, ter robom menstrualne skodelice. Vakum je lahko premočan tudi zaradi zamašenih drobnih luknjic, pod obročkom menstrualne skodelice. Potrebno jih je očistiti ter menstrualno skodelico prekuhati. Pri naslednji uporabi bo vakum manjši. Če počepneš ali sedeš na straniščno školjko in z mišicami za potiskanje pripomoreš pri premikanju menstrualne skodelice navzdol, jo boš lažje tudi prijela za pecelj. V stoječem ali v ležečem položaju pa je menstrualno skodelico težje doseči.

Menstrualna skodelica je enostavna za čiščenje, ob izvleku menstrualne skodelice, vsebino enostavno izliješ v straniščno školjko. Menstrualno skodelico spereš z navadno vodo, lahko tudi z blagim PH (od 3,5 do 4,5) nevtralnim – intimnim milom (ne sušijo kože in ohranjajo potrebno kislost) ali pa menstrualno skodelico obrišeš s čistilnim robčkom LadyWipe.

Pred vsako uporabo menstrualne skodelice oziroma po uporabi le te, svojo menstrualno skodelico pusti vreti 5 minut. Po vsakem zaključenem menstrualnem ciklusu skodelico očistiš s sterilizacijskimi tabletami Milton. Tako si zagotoviš dobro sterilizacijo tvoje menstrualne skodelice. Skodelico po uporabi hraniš v mali vrečki iz organskega bombaža, ki jo dobiš skupaj z menstrualno skodelico.

V javnih straniščih lahko uporabiš plastenko vode in menstrualno skodelico spereš nad straniščno školjko ali pa uporabiš čisti papirnat robček. Ker plastenke vode nimamo vedno pri sebi in glede na to, da se menstrualna skodelica prazni šele na vsakih 4 do 8 ur je bojazen, da se boš znašla nekje na javnem stranišču brez vode v bližini, popolnoma odveč.

Ker menstrualna skodelica Mooncup ne izsušuje nožnice, je odstranitev menstrualne skodelice udobnejša in manj boleča kot odstranitev suhega tampona, tako, da jo lahko kljub šibki menstruaciji lahko uporabljaš.

Ker se z uporabo menstrualne skodelice pretrga tudi deviška kožica, se je za odločitev uporabe menstrualne skodelice, potrebno posvetovati s starši in ginekologom. V primeru športne aktivnosti, kar lahko strokovno ugotovi ginekolog, si morda deviško kožico že nevede dodobra raztegnila oziroma pretrgala. Torej z uporabo menstrualne skodelice Mooncup lahko pričneš takoj, ko je deviška kožica pretrgana.

Menstrualno skodelico lahko uporabljaš tudi, če imaš vstavljen maternični vložek – mirena ali kontracepcijski obroč – spirala. V obeh primerih kontracepcije, se vsekakor pred uporabo menstrualne skodelice, posvetuj s svojim ginekologom, ker je anatomsko gledano vsaka nožnica primer zase in ker so lahko maternični vratovi tudi zelo nizko. V takem primeru, prostora med menstrualno skodelico in materničnim vratom ni. Kar lahko posledično z uporabo obeh pripomočkov, premaknete mireno ali spiralo, to pa pomeni, da kontracepcijski pripomoček ni več v svoji funkciji in se je potrebno za vsak slučaj zaščititi z uporabo kondoma, ter obiskati zdravnika, da vas pregleda in po potrebi ponovno namesti mireno ali spiralo.

Res je, da skozi čas z uporabo, menstrualna skodelica postane temnejše barve. Vendar z rednim čiščenjem (steriliziranjem) je bojazen za razvoj bakterij odveč. Podobno kot pri otroški dudi, ko silikon med uporabo čez čas enako potemni in duda postane temnejše barve.