Naroči svojo skodelico

MINEVAJO STOLETJA…, TISTI DNEVI V MESECU, PA NE MINEJO NIKOLI!

 

 

Kolikšen del ženske zgodovine je napačen, ker je bila in delno še danes je, menstruacija tabu tema. Ali pa, da stvari postavimo enostavneje: Ste se kdaj vprašale, med tem ko se po trgovini sprehajate mimo polic, polnih navadnih vložkov, vložkov s krilci, dnevnih vložkov, odišavljenih vložkov, hipoalergenih tamponov, šamponov za intimno nego, kako so se nekoč, brez tovrstnih produktov znašle naše stare mame in babice… Zgodovina menstrualnih produktov je pravzaprav zgodovina ženske emancipacije, svobode ter boja za udobnost.

 

V drugi polovici leta 2013 se je na srbskem tržišču pojavil izdelek z imenom menstrualna čašica Mooncup. Novica o novem izdelku je odmevala slabo in nikakor, čeprav obstaja že od leta 1937, v letu 2009 pa se je začela prodajati tudi na Hrvaškem. Po malem raziskovanju smo ugotovili, da od desetih vprašanih žena, različnih starosti, niso niti slišale, da tovrsten izdelek sploh obstaja. Da skrajšamo negotovost – menstrualna skodelica Mooncup je izdelek namenjen ženskam v času menstrualnega ciklusa. Izdelana je iz podobnega materiala kot so izdelane dude in cuclji otroških stekleničk. Za razliko od drugih proizvodov, tamponov in vložkov, kateri vpijajo, menstrualna skodelica Mooncup menstrualno tekočino zbira. V primerjavi s tamponi ali vložki, katere na tisoče porabimo v času našega menstrualnega obdobja, ena menstrualna skodelica, v povprečju zadostuje za 4 do 8 let. Ob koncu vsakega menstrualnega cikla pa je potrebno Mooncup skodelico tudi sterilizirati.

 

V začetku, sodeč po vsem ni bilo ničesar. Ženske so menstruirale, krvavele med hojo, kar nikogar ni motilo oziroma kaj posebej vznemirilo. Po nekaterih virih je bila ženska nekoč v času menstruacije mišljena kot močna in sveta, z izrazitimi jasnovidnimi in zdravilskimi sposobnostmi. Govorilo se je, da če je ženska med menstrualnim ciklom odkrila svoje telo, je imela moč da ustavi nevihte, grmenje in strelo. Če je gola vstopila na polje je pregnala gosenice, hrošče in črve z žita.

 

Egipčanke, Grkinje in Rimljanke so uporabljale različne stvari a predvsem za kontracepcijo. Menstrualna kri je nemoteno tekla. Egipčanke so uporabljale podobne tamponom, iz omehčanega papirusa narejeno sredstvo za zaščito pred menstruacijo. Rimljanke iz mehke ovčje volne izdelane vložke in tampone, antične Grkinje pa so v tkanino zavit kos lesa, uporabljale kot zaščito pred menstrualnim krvavenjem.

 

Zahodna civilizacija prvič menstruacijo beleži kot tabu, v jevrejski kulturi. Ženska v času pred Kristusom, med menstruacijo in ne pred ritualnim kopanjem- mikve, ni smela imeti fizičnega kontakta oz. spolnih odnosov z moškim. S prihodom krščanstva se stvari povezane z menstruacijo, niso kaj dosti spremenile. Ženska je bila v času menstrualnega ciklusa nečista, zato so ji bili mnogi rituali prepovedani. Danes se le redke držijo krutih pravil, a spomnimo se, da je nedolgo tega, patriarh pravoslavne cerkve napisal, da je ženski, v času menstrualnega ciklusa, vstop v cerkev prepovedan, vendar, da z ustrezno efektivno zaščito, vseeno lahko obišče božji hram.

 

Pravzaprav vse do začetka 20. stoletja, velika večina žensk ni uporabljala nič za zaščito pred menstruacijo. Po pričevalcih, so v Nemčiji in Angliji ženske višjega družbenega sloja, za zaščito pred menstrualno krvjo, uporabile kar hišne krpe, vendar ogromna večina pa enostavno nič. Zaradi neznanja in zablod o menstrualnem krvavenju je leta 1878 Britanski medicinski žurnal objavil študijo, da ženske v ” tistih dneh” niso sposobne dobro pripraviti mesne jedi.

 

Koncem 19. stoletja se širom po Evropi in ZDA pojavijo prvi bombažni vložki na naramnice in paščke. Gledano z današnje perspektive, so vložki z naramnicami in paščki videti preje kot mučilne naprave, kot kaj drugega. Tudi efektivnost le teh je bila izredno slaba. Cilj je bil izdelati vložek za večkratno uporabo, ki je pripet na telo. V tem času so Nemški in Angleški zdravniki, med ženami, vse bolj in bolj promovirali uporabo pripomočkov za boljšo osebno higieno med menstruacijo.

 

 

bombažni vložki na naramnice in paščke

Zanimivo je, da so se vložki za enkratno uporabo pojavili že leta 1890, vendar je uporaba tistih za večkratno uporabo bila bolj popularna. Če ne bi bilo prve svetovne vojne, kdo ve koliko časa bi potrebovali, da bi izdelali sredstvo ali pripomoček z dobro vpojnostjo. Tako so med prvo svetovno vojno francoske bolničarke ugotovile, da povoji iz celuloze, katere so uporabljale za povijanje ranjencev, bistveno bolje vpijajo kri kot nepredelan bombaž, ki so ga tudi uporabljale.

 

Tampon revolucija leta 1921 je bila revolucionarna za zgodovino menstrualnih sredstev. V tem letu so američani pričeli proizvajati vložke za enkratno uporabo, kateri s pomočjo dobrega oglaševanja postanejo uspešnica. Za uspeh pa je zaslužno tudi dejstvo, da se ženska pri nakupu le teh ni potrebovala posvetovati s prodajalcem, v trgovinah so stale posebne škatle v katere so ženske, brez nepotrebnih besed metale denar…

 

Leta 1933 se pojavijo prvi tamponi, katerih prodaja je bila sprva slaba, saj so mediji na le te metali slabo luč, ker naj bi vzbujali spolno slo. Ironija zgodbe pa je, da dandanes 90% žensk uporablja tampone, 10% pa ostale pripomočke za osebno higieno(vložke, menstrualne skodelice,…). Širša uporaba tamponov se prične šele z letom 1945, ko doktor Robert Dickinson objavi poročilo, v katerem trdi ravno obratno, da vložki kot taki vzbujajo spolno slo. Le ti se dotikajo površine ženskih genitalij, kateri iritirajo občutljive točke ter posledično spolno vzburjajo. Ta trditev se je po vsej Ameriki le še razširila in posledično izstrelila prodajo tamponov v nebo.

 

Med tem, ko se je v Ameriki odvijala vojna med tamponi in vložki se je v Evropi odvijala resnična II. svetovna vojna. Če se vrnemo na prvo vprašanje, kaj so delale partizanke v času vojne, brez pripomočkov za zaščito pred menstruacijo, je potrebno povedati sledeče dejstvo. Pod izjemnim stresom, telesnimi napori in neredne prehrane je večina partizank v času vojne izgubila menstruacijo. Tako kot se to dogaja tudi danes športnicam, zaradi hudih telesnih naporov.

 

Leta 1935 je bila izdelana prva menstrualna skodelica, vendar je prodaja le teh kaj kmalu tudi propadla. Šele od sredine 80-ih let naprej se je prodaja menstrualnih skodelic nekoliko dvignila. Pravi razcvet prodaje skodelic pa se je pričel šele v začetku 21.stoletja. Tamponi in vložki so veliki onesnaževalci narave. Enako velja za otroške plenice za enkratno uporabo. Menstrualna skodelica pa je izdelana iz medicinskega silikona in je namenjena večkratni uporabi. Namesti se zelo podobno kot tampon, v nožnici se razpre, ustvari se vakuum in menstrualna kri teče direktno v skodelico. Po nekoliko urah, ko se napolni se enostavno prazne, spere ali le ponovno vstavi. Pri praznjenju skodelice je zelo pomembna vaša čistost rok, da ne bi prišlo do neprijetne okužbe ter vnetij.

 

Leta 1935 je bila izdelana prva menstrualna skodelica

V zgodovini ženskih higienskih pripomočkov je pomembno tudi leto 1970, ko so se pojavili prvi samolepilni vložki. Vse tiste, ki še niso prešle na uporabo tamponov, so lahko končno rekle zbogom vložki z naramnicami in paščki ter plastičnim higienskim hlačkam… V sredini 70-ih let ponovni razcvet doživijo zopet bombažni vložki za večkratno uporabo, zahvaljujoč ekološko ozaveščeni hipi generaciji, katere še dandanes lahko kupite v različnih barvah in vzorcih.

 

Danes, za razliko od časov, ko so bili ženski higienski produkti dostopni le ženskam bogatega sloja družbe, imate na voljo možnost izbire večjo kot kadarkoli.

 

Po pregledu zgodovinskih dejstev lahko zaključimo, da je razvoj tovrstnih produktov, pravzaprav, večstoletni boj med udobjem in svobodo vsakdanjega življenja.