Naroči svojo skodelico

MOONCUP menstrualna skodelica spreminja življenja žensk v Afriki

 

 

Ženske širom sveta so izpostavljene številnemu rasizmu in boleznim. Vsakodnevno se srečujejo s tveganjem, da lahko zbolijo za HIV/AIDS-a, malarijo, ali doživijo spolno nasilje. Ena od življenjskih skrbi žensk v Afriki je najbolj naraven pojav, s katerim se srečujemo vse ženske, to je menstruacija.

 

mooncup-3

 

V Keniji je povprečna cena paketa vložkov 75 kenijskih šilingov, to je približno 1 EUR. Nam to ne predstavlja visoke cene, vendar ne pozabimo, da povprečna delavka, ki nima izobrazbe zasluži približno 1,50 EUR, kar pomeni, da veliko žensk enostavno ne more kupiti izdelke za osebno higieno.

 

Tako ženske in dekleta za alternativne izdelke, namesto vložkov in tamponov, uporabljajo liste, bombaž, časopis,… Ne samo, da te alternative niso učinkovite, celo pripeljejo do resnih infekcij.

women_in_meru_kenya_examining_menstrual_cups_5926104507

 

Menstrualna skodelica MOONCUP je narejena iz čistega medicinskega silikona, ki je naredila pravo revolucijo. Za razliko od vložkov in tamponov, menstrualna skodelica ne zadržuje menstrualne krvi in kemikalij, zato nimajo nikakršnih negativnih posledic za zdravje žensk

Menstrualna skodelica je zato ekološki higienski izdelek za osebno higieno. Uporabljamo jo lahko do 10 let. Za nas je skodelica ena od alternativ za zaščito menstruacije, za ženske v Afriki pa menstrualna skodelica predstavlja izdelek, ki ji omogoča boljše življenje. Tako dekletom, ki obiskujejo šolo, menstrualna skodelica omogoča, da lahko obiskujejo pouk tudi v času menstruacije.

 

crnka-z-otrokom

 

Dekleta v Keniji v povprečju izostanejo od pouka 4,9 šolskih dni mesečno zaradi menstruacije. Kar skupaj na koncu šolskega leta predstavlja 20% zamujene učne snovi.

Različne organizacije za dekleta skrbijo za dostavo menstrualnih skodelic v šolah ter drugih osebnih higienskih izdelkov, pomagajo dekletom, da ostanejo zdrave in kljub menstruaciji obiskujejo pouk v šoli.

 

f904f0a59b0d336f57376a8862446139