Naroči svojo skodelico

Na testu: menstrualna skodelica MOONCUP

http://girlof21st.blogspot.com/2016/08/na-testu-menstrualna-skodelica-mooncup.html

 

V preteklem mesecu sem od brezskrbna.si v test dobila menstrualno skodelico Mooncup. Sicer sem pred časom podobno sodelovanje zavrnila, ker se mi je zdela tema nekako neprimerna za moj blog. Iskreno povedano danes nimam pojma zakaj. Menstruacija je seveda najbolj naravna stvar na svetu, ki jo ima čisto vsaka (normalna in zdrava) ženska. Ne vem zakaj torej o tem ne bi govorile, izmenjale kakšen nasvet ter si čim bolj ublažile tiste, nekoliko manj prijetne dneve.

 

Kaj torej je menstrualna skodelica?

 

Menstrualna skodelica je, kot že ime pove, skodelica, ki lovi menstrualno tekočino. Na trgu trenutno obstaja malo morje na videz podobnih menstrualnih skodelic. Seveda pa to ne pomeni, da so vse primerne ali zdrave za tvoje telo.
Dobra menstrualna skodelica je zgrajena iz medicinskega silikona in primerna za večkratno uporabo. Dejansko lahko eno menstrualno skodelico uporabljaš več let, zelo pomembno pa je, da skrbiš za čistočo skodelice. Skodelice ponavadi izhajajo v dveh velikostih, za ženske po 30. letu starosti ter tiste, ki so že vaginalno rodile in nekoliko manjša skodelica za ostale. Menstrualna skodelica je idealna alternativa tamponom in vložkom, ki menstrualno kri absorbirajo in niso kaj preveč prijazni do naravnega ravnovesja, ki vlada v nožnici. Poleg tega vložki in tamponi pogosto vsebujejo sporne sestavine kot so belila, lepila ali parfumi. Še posebej škodljivi so tamponi, ki pogosto sušijo nožnico, rušijo naravno ravnovesje, absorbirajo tekočino, ki bi morala ostati v nožnici ter ob nepravilni uporabi privedejo celo do toksičnega šoka. Kaj takega pri menstrualni skodelici ni mogoče saj ne absorbira krvi pač pa jo zbira.
Še ena super stvar je, da z uporabo menstrualne skodelice ne boš prikrajšana za nobeno stvar, ki jo sicer rada počneš. Z njo lahko plavaš, jahaš, greš v planine ali savno, igraš odbojko ali vadiš jogo. V glavnem, počneš lahko vse kar bi počela v dnevih, ko nimaš menstruacije. Za razliko od tamponov in vložkov, ki jih je potrebno menjati na 2-4 ure se ta čas pri menstrualnih skodelicah bistveno podaljša. Seveda je odvisno od vsake posameznice in od količine menstrualne tekočine. Sama menstrualno skodelico praznim dvakrat na dan, ponavadi zjutraj ter zvečer pred spanjem. Glede na to, da so moje menstruacije zelo šibke si kaj takega lahko privoščim. Poleg tega sem brez bojazni pred množenjem bakterij ali toksičnim šokom za kar pa ob daljši uporabi tamponov ne bi mogla reči.

 

Uporaba menstrualne skodelice

Zdi se mi, da še vedno veliko žensk ne uporablja menstrualne skodelice, ker se bojijo vstavljanja ali pa imajo pred njo različne predsodke. Kar nekaj žensk me je vprašalo, če se mi kaj takega ne zdi ogabno. Iskreno povedano ni naravno, da bi se ti zdeli tvoji (normalni) telesni izločki ogabni. Tako, da ne, niti malo ogabno ni.
Glede na to, da se kri zbira znotraj tvojega telesa je povsem brez vonja, kar jasno ne moremo reči za vložke. Vstavljanje je zelo preprosto, celo, če kupiš kakovostno menstrualno skodelico kot je Mooncup. Menstrualna skodelica je vstavljena bistveno nižje kot tamponi, vsaka ženska pa mora sama ugotoviti katera višina ji najbolj ustreza. Menstrualna skodelica je vstavljena, ko je ne čutiš in palčka, ki se nahaja na spodnjem delu ne gleda iz nožnice. Ko ugotoviš primerno višino vstavljanja zase lahko palčko po potrebi skrajšaš, sama sem jo morala skoraj povsem odstraniti. Skodelico vstaviš tako, da jo najprej zviješ ter nato vstaviš v nožnico kjer se bo razprla in ustvarila vakuum. Tako je praktično nemogoče, da bi menstrualna tekočina zašla mimo robov skodelice. Ponavadi se za vstavljanje uporablja pregib v obliki črke C ali trikotnika, več informacij boš našla na spletni strani Brezskrbna.si.Osebno uporabljam pregib v obliki črke C saj se mi zdi na ta način vstavljanje bistveno lažje. Ko pride čas, da menstrualno skodelico očistiš najprej s prstom sprostiš vakuum, nato pa jo preprosto izvlečeš. Vsebino izliješ v straniščno školjko, menstrualno skodelico pa dobro spereš pod tekočo vodo in jo ponovno vstaviš. V primeru, da se nahajaš na javnem wc-ju, si pomagaj z vlažnimi robčki. Pomembno je, da po vsaki uporabi menstrualno skodelico prekuhaš ali steriliziraš, Mooncup skodelica je imela priloženo tabletko za prvo sterilizacijo skodelice. Uporaba menstrualnih skodelic je preprosta, brez večjih težav se je boš navadila. Predlagam pa ti, da vstavljanje vadiš še preden dobiš menstruacijo.

 

 

Moja izkušnja z Mooncup

 

 

Skodelica Mooncup je izdelana iz čistega medicinskega silikona, tako kot ostale menstrualne skodelic je namenjena večkratni uporabi. Je angleškega porekla in je vodilna med menstraulnimi skodelicami po svetu kar potrjujejo številni certifikati s katerimi se skodelica ponaša. Primerna je za vse ženske, od prve menstruacije naprej, obstaja pa možnost, da bodo imele mlajše ženske težave pri vstavljanju. Skodelico sem dobila v priročni, majhni platneni vrečici. Zraven so priložena še natančna navodila za uporabo ter tabletka Milton s katero lahko skodelico pred uporabo razkužiš. Bodi pozorna le na velikost, ki jo boš izbrala. Za razliko od ostalih menstrualnih skodelic je tukaj ravno obratno; velikost A je namenjena ženskam nad 30 let, ki so že vaginalno rodile in je torej večja različica kot velikost B. Svojo skodelico lahko kupiš tukaj, za njo pa boš odštela 34,95€. Pomisli koliko denarja na mesečni ravni odšteješ za tampone in vložke, glede na to, da lahko menstruacijsko skodelico uporabljaš leta in leta je v bistvu cena precej nizka.

 

 

 

Sama sem uporabnica menstrualnih skodelic že skoraj leto dni. Lani sem kupila svojo prvo in sicerOrganicCup. Z mamo sva naročili vsaka svojo skodelico in obe sva bile navdušeni že po prvi uporabi. Nikakor pa si nisem mislila, da se lahko na videz zelo podobne menstrualne skodelice med sabo tako razlikujejo. Pri OrganicCup skodelici je bilo vstavljanje bistveno težje kot je pri Mooncup. Vedno sem morala biti pozorna, da se je skodelica res razprla, saj se mi je enkrat celo zgodilo, da je šla tekočina mimo, torej se vakuum ni ustvaril. Pri skodelici Mooncup je vstavljanje zelo preprosto saj se skodelica brez problemov razpre in se naredi zares močan vakuum. Je pa bilo kar nekaj težav in nenazadnje tudi panike z odstranjevanjem Mooncup skodelice. Pri Organic Cup ni bil vakuum nikoli preveč močan zato sem skodelico odstranila tako, da sem potegnila za palčko, ki se nahaja na spodnji strani. Skodelica se je takoj premaknila in se dala odstraniti brez najmanjšega upora. Pri Mooncup sem že z navade poskusila z enako tehniko, a se menstrualna skodelica preprosto ni premaknila. Cukala in vlekla sem jo kot nora, skodelico sem poskusila tudi obrniti na levo ali desno, pa je kar ostala na mestu in se ni premaknila. Takrat sem se res malo prestrašila in šla natančno prebrat navodila, ki so priložene Mooncup skodelici. Na navodilih jasno piše, da je potrebno najprej sprostiti vakuum in šele nato skodelico izvleči. Z malo vaje sem ugotovila kako jo je najlažje odstraniti, po nekaj dnevih mi je to postala že popolna rutina in nimam nobenih težav več.

Rekla bi, da je Mooncup torej bistveno boljša izbira. Seveda predvsem zaradi vstavljanja, ki je veliko lažje, mislim, da preprosto skorajda, ne more iti narobe. Pri vstavljanju pa tudi ne bi smelo biti večjih težav. Zelo hitro se boš navadila, boš videla. 🙂
Po obliki je skodelica nekoliko bolj masivna kot moja prejšnja, hkrati pa bolj mehka in prožna. Osebno sem z Mooncup skodelico kot tudi na splošno z menstruacijskimi skodelicami zelo zadovoljna. Res si več ne predstavljam življenja brez te skodelice. Verjetno bi zelo težko prešla spet na tampone, ki sem jih morala, kljub šibki menstruaciji menjavati pogosto. Sicer pa, ali si vedela, da bi vsi porabljeni tamponi in vložki v življenju povprečne ženske, segali visoko za 5 Eifflovih stolpov?! Zaskrbljujoč podatke! všeč mi je, da z uporabo Mooncup naredim tudi nekaj koristnega za okolje.

 

 

 

 

 

Kakšno pa je tvoje mnenje glede menstrualnih skodelic? Jih že uporabljaš ali se še nisi povsem odločila? 🙂
Verjemi, tudi sama sem imela pred uporabo veliko predsodkov in nekaj strahov. Zdaj pa sem zelo zadovoljna uporabnica kar se zagotovo ne bo nikoli več spremenilo. 😉